> Varanus niloticus - Nile Monitor | Familia Varanidae | Soparle

Teraristica Romania

Varanus niloticus - Nile Monitor
Familia Varanidae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

              

nile-monitor-head-detail

Fotografiile au fost preluate de la www.arkive.org

                                                   

Clasificare
Clasa Reptilia, Ordinul Squamata, Familia Varanidae, Genul Varanus.

                         

Subspecii

În prezent sunt recunoscute două subspecii: Varanus niloticus niloticus (Linnaeus, 1758) şi Varanus niloticus ornatus (Daudin, 1803).

                               

Nume comun
Nile Monitor, Water Leguaan sau River Leguaan

                             
Statut de conservare
Aceasta specie nu este menţionată pe Lista Roşie IUCN însă este trecută pe anexa B la CITES.

                                 

Areal de distribuţie
Cuprinde continentul african în întregime, cu excepţia zonelor deşertice.

                                         

Habitat
Habitatul este foarte variat, cu excepţia zonelor de deşert, sunt prezenţi pe lângă sursele de apă permanente, lacuri, râuri, fluviul Nil.

                                                                  

nile-monitor-in-swamp

                                                                   

Descriere
Specia a fost descrisă de Linnaeus în anul 1758. Este cea mai mare şopârla din Africa, atingând 2.5 metri lungime şi 30 de kg greutate. Este o specie diurnă, semi-acvatică, ce stă o mare parte a timpului pe lângă sau în apă. Aceştia sunt excelenţi înotători, ajutându-se de coadă pentru a se propulsa şi au abilitatea de a sta până la o oră scufundaţi sub apă. Au un corp robust cu gât lung, nări plasate în partea superioară a capului, gheare şi maxilare puternice. Coloritul corpului include gri, brun, iar corpul este punctat cu pete galbene, coada fiind dungată. Varanus niloticus ornatus are un colorit mai luminos, limba deschisă la culoare, 3-5 rânduri de pete pe spate iar Varanus niloticus niloticus are un colorit mai închis, 6-9 rânduri de pete pe spate şi limba albastră. Puii sunt mai intens coloraţi decât adulţii. Varanus niloticus ornatus sunt de obicei mai mari decât Varanus niloticus niloticus. Speranţa de viaţă este cuprinsă între 15-20 de ani. Deoarece ating dimensiuni mari şi au un caracter foarte agresiv NU sunt recomandaţi pentru ţinerea în captivitate şi cu atât mai puţin de către începători.

                                                            

nile-monitor

                                                            

Hrănire
În sălbăticie mănâncă aproape orice pot vâna, cum ar fi peşti, şerpi, şopârle, amfibieni, melci, broaşte, insecte, ouă şi pui de crocodil. Pe lângă hrana vie aceştia consumă şi animale moarte, deci sunt şi necrofagi. Având în vedere apetitul vorace al acestora, hrănirea trebuie să fie ponderată mai ales în cazul adulţilor, pentru a evita obezitatea. Puii şi juvenilii este recomandat să fie hrăniţi zilnic iar adulţii de 3-4 ori pe săptămână. Pe lângă hrană au nevoie de suplimente de calciu şi vitamine.

                                                      

Reproducere
Ajung la maturitate sexuală în jurul vârstei de 3-4 ani. Masculii sunt teritoriali şi mult mai robuşti decât femelele. Pentru determinarea sexului se recomandă sondarea, deoarece alte metode nu sunt sigure. Femela poate depune în medie 30-35 de ouă, însă numărul maxim a fost depăşit de 60. Perioada de incubaţie este cuprinsă între 90-120 de zile, la o temperatura de 27-32 °C.

                                                                 

young-nile-monitor

                                                                     
Terariu-amenajare şi necesităţi

Având în vedere dimensiunile unui adult, incinta în care poate fi ţinut un exemplar adult ar trebui să aiba dimensiunile unei mici camere de locuit. Temperatura optimă în timpul zilei este cuprinsă între 27-32°C, în punctul cald putând creşte până la 45-50°C iar în timpul nopţii putând scade până la 20-23°C. Umiditatea recomandată este cuprinsă între 70-90%. La menţinerea umidităţii vă va ajuta şi un vas cu apă de ajuns de mare încât reptila să se poată scufunda în el. Apa trebuie verificată şi schimbată periodic deoarece aceştia au obiceiul să defecheze în apă. Substratul recomandat este cel de cocos deoarece menţine cel mai bine umiditatea, însă puteţi folosi şi pământ amestecat cu nisip sau alte tipuri de substrat care nu sunt toxice pentru animal.

                                                       

varanus-niloticus-rdbartlett

                                                           

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Varanus niloticus - Nile Monitor | Familia Varanidae | Soparle