> Despre noi | Home | Teraristica

Teraristica Romania

Despre noi

 

 

 

  

 

    

Industria cu animale de companie (pet trade) a luat o mare anvergură în ultimul secol şi în special în ultimele decenii. Dacă până de curând, animalele de companie erau reprezentate de câini, pisici, păsări, peşti şi ocazional ţestoase, în ultimele decenii industria animalelor de companie a cunoscut introducerea spre vânzare a unor animale mai neobişnuite - nevertebrate (tarantule, scorpioni, centipede, milipede, diferite insecte cu aspect ciudat sau spectaculos) şi vertebrate (amfibieni - broaşte, atât terestre cât şi arboricole, salamandre, tritoni, reptile - şopârle, şerpi, crocodilieni), unele potenţial periculoase sau mortale (scorpioni, centipede, peşti veninoşi, şerpi si şoparle veninoase).

Astfel, la momentul actual, industria cu animale de companie este estimată, doar la nivelul Statelor Unite ale Americii la suma de 10 miliarde de dolari. În România, aceste animale de companie reprezintă în continuare ceva nou și inedit (în special tarantulele, scorpionii și unele reptile - șopârlele și șerpii), de multe ori subiect de discuție, dorite de puțini și urâte de mulți, parțial datorită educației precare din mediul școlar si familial, parțial datorita credințelor religioase și legendelor sau miturilor vehiculate cu privire la anumite viețuitoare (în special șerpi).

Acea ramură a industriei de animale de companie care se ocupă cu tarantule, scorpioni, centipede, milipede, insecte, amfibieni (broaște, salamandre, tritoni) și reptile (țestoase, șopârle, șerpi) este cunoscută generic sub numele de teraristică (lat. terra - sol, pământ). Teraristica a cunoscut, in jumătatea a doua a secolului XX, o infuzie masivă de specii noi, atât de nevertebrate (în special tarantule și scorpioni) cât și de vertebrate (șopârle, șerpi, chiar și șerpi veninoși). Cea mai mare parte a animalelor intrate în hobby erau colectate din mediul natural și exportate din statele de origine în diverse colțuri ale lumii, un mare procent murind din cauza condițiilor de transport sau neputându-se adapta condițiilor de captivitate. Din acest motiv, efectivele multor specii comercializate au început sa scadă în mediul natural, unele ajungând să fie amenințate cu dispariția (tarantule, cum ar fi Poecilotheria metallica, șerpi, din care cele mai cunoscute exemple sunt Montivipera albizona sau Macrovipera schweizeri).

Situația a ajuns atât de îngrijorătoare încât, la o întâlnire a membrilor IUCN (International Union for Conservation of Nature) din 1963, a fost semnat draftul viitoarei Convenții CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Manuscrisul final a fost semnat la data de 3 martie 1973 de reprezentanții a 80 de state la Washington D.C., Statele Unite ale Americii și a intrat în vigoare începand cu 1 iulie 1975.

La nivelul secolului XXI amatorii acestui hobby trebuie să fie conștienți că achiziționarea unui animal de companie presupune multiple responsabilități: cunostințe privind statutul de conservare al speciei achizitionate, posibilitatea ca respectiva specie să fie invazivă și scăpată de sub control să cauzeze dezechilibre grave în ecosistemul țarii în care a fost introdusă dar și cunoștințe privind necesitățile speciei, pentru asigurarea bunăstării individului. Persoanele doritoare de tarantule, scorpioni, broaște, tritoni, salamandre, țestoase, șoparle, șerpi, au datoria de a asigura condițiile optime de viață animalelor pe care le dețin sau le achiziționează și trebuie să realizeze că ei reprezintă un rezervor al speciei, în sensul că dacă efectivele naturale ale speciei scad, va exista posibilitatea repopulării și regenerării efectivelor speciei cu indivizi din captivitate, obtinuți de la pasionații acestui domeniu.

 

Acest site se dorește a fi o sursă de informare pentru persoanele care vor să achiziționeze o tarantulă, un scorpion, o reptilă sau orice altă specie prezentă in teraristică, celor care au un astfel de animal dar nu au gasit suficiente informații despre el sau sursele existente sunt contradictorii, punând la dispoziție atât informații cu privire la condițiile necesare pentru bunăstarea animalului, poze cu diverse specii și o selecție de animale care pot fi achiziționate, în secțiunile de mică publicitate de pe site sau de pe forum.

  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   

Vă mulțumim pentru faptul ca ne vizitați site-ul și așteptăm părerile și sugestiile voastre la email-ul  admin@teraristica.ro .

      

Bine ați venit la Teraristica România !

      

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

   

 

 

Contact

 

       

Pentru informatii despre continutul site-ului ne puteti scrie la urmatoarele adrese de e-mail:

   

valentin.nita@teraristica.ro

tiberiu.sahlean@teraristica.ro

marian.olarasu@teraristica.ro

alexandru.balamaci@teraristica.ro

alex.fota@teraristica.ro

robert.carst@teraristica.ro

colbanmihaicodrin@teraristica.ro

   

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

Pentru detalii administrative, publicitate, schimburi de linkuri sau bannere ne puteți scrie la admin@teraristica.ro

   

   

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Despre noi | Home | Teraristica