> Varanus doreanus - Blue Tailed Monitor | Familia Varanidae | Soparle

Teraristica Romania

Varanus doreanus - Blue Tailed Monitor
Familia Varanidae
Scris de Colban Mihai-Codrin   

                                 

varanus-doreanus-1

                                        

Clasificare

Clasa Reptilia, Ordinul Sauria, Superfamilia Varanoidea, Familia Varanidae, Genul Varanus.

  

Sinonime

Monitor kalabeck  LESSON 1830

Monitor doreanus  MEYER 1874

Varanus kalabeck  PETERS & DORIA 1878

Varanus kalabeck  BOULENGER 1885

Varanus kalabeck  DE ROOIJ 1915

Varanus indicus kalabeck  MERTENS 1942

Varanus doreanus doreanus  BÖHME 1994

Varanus doreanus doreanus  DE LISLE 1996

Varanus indicus kalabeck  AVALOS & MARTINEZ CARRION 1997

Varanus doreanus  AST 2001

Varanus (Euprepiosaurus) doreanus  ZIEGLER et al. 2007

     

Subspecii

Nu există subspecii recunoscute de literatura de specialitate.

  

Nume comun

Blue tail monitor

  

Statut de conservare

Este specificat pe Anexa B a CITES dar nu a fost încă evaluat de către IUCN.

  

Areal de distribuție

Vestul Noii Guinee și insulele învecinate - Insula New Britain, Arhipeleagul Bismarck, Peninsula Berou, Doreh.

  

Habitat

Sunt întâlniți în general pe malurile râurilor, în zone cu păduri rare, arbori cazuți, tufișuri, până la altitudinea de 1500 m.

     

varanus-doreanus-2

  

Descriere

Varanus doreanus a fost descris de Meyer în anul 1874 iar până în anul 1994 a purtat numele de Varanus indicus kalabeck, din acest an fiind declarat specie de sine stătătoare. Exemplarele adulte ating în medie 120-140 cm lungime din care 60 % este reprezentată de coadă. Sunt activi pe timpul zilei, puii și juvenilii sunt preponderent arboricoli iar atunci când ajung la maturitate se întâlnesc mai mult la sol. Cu toate acestea și adultilor le place să se cațere și pot fi văzuți deseori în vegetație, iar atunci când se simt amenințați plonjează în apă pentru a scăpa. Au comportament timid iar puii și juvenilii sunt de obicei nervoși însă pe măsură ce sunt manipulați se obișnuiesc cu omul într-o anumită măsură.
Au corp robust, gât lung, gheare lungi și ascuțite adaptate pentru cățărare. Limba este bifurcată și are o culoare gălbuie. Partea superioară a corpului este neagră și prezintă un model format din oceli galbeni iar partea inferioară a corpului este gălbuie. Coada prezintă dungi transversale negre și are o culoare albăstruie, fapt din care provine și denumirea comună a speciei, cea de "Blue tail monitor". Puii au culori mai intense decât adulții, modelul de pe corp fiind mult mai evidențiat.
Dacă îi sunt oferite condițiile optime, speranța de viață poate depăși 20 de ani.

     

Hrănire

Varanus doreanus este un vânător oportunist, în natură hrănindu-se cu orice poate vâna: șoareci, șobolani, pești, crabi, ouă de păsări și reptile, insecte. În captivitate se pot hrăni cu șoareci, șobolani, insecte, pești sau păsări. Au un metabolism rapid, puii și juvenilii hrănindu-se de 4-5 ori pe săptămână iar adulții de 3-4 ori pe săptămână. În cazul în care hrana pe care o oferiți are un conținut slab de calciu sau vitamine este necesar să folosiți suplimente.

  

Reproducere

Ajung la maturitate în jurul vârstei de 3 ani. Masculii sunt considerabil mai mari și mai robuști decât femelele însă sunt destul de greu de sexat precis fără o sondare făcută de către un specialist. În cazul în care se vor ține mai multe exemplare în același terariu este obligatoriu ca în cadrul acelui grup să nu existe mai mult de un mascul pentru că aceștia pot deveni foarte teritoriali. De asemenea masculii pot deveni destul de violenți și cu femelele în timpul împerecherii. Sezonul de împerechere începe în anotimpul ploios de aceea pentru a stimula reproducerea în captivitate puteți reduce temperatura cu câteva grade Celsius și mări umiditatea până spre 90 % simulând astfel condițiile climaterice specifice acestei perioade a anului. În natură masculii se luptă pentru dreptul de a se împerechea. Intervalul de timp dintre împerechere și depunerea ouălor este în jur de 40 de zile.
Femelele depun până la 12 ouă care incubează în 180-200 de zile la o temperatură de 29-30 °C. La eclozare puii au în jur de 20-25 cm lungime și o greutate de 25-30 g. Puii încep de obicei să mănânce la 3-4 zile de la eclozare.
S-au relatat cazuri în care femela a mâncat ouăle după depunere, de aceea este recomandat ca acestea să fie mutate cu grijă într-un incubator, fără a le schimba poziția în care au fost găsite.

  

Terariu - amenajare și necesități

Un terariu de L 150 cm x l 100 cm x h 150 cm este minimul necesar pentru a găzdui un exemplar adult. Chiar și ajunși la maturitate le place destul de mult să se cațere, de aceea terariul trebuie sa fie dotat cu crengi bine ancorate pentru a susține fără probleme greutatea șopârlei. De asemenea trebuie să existe câte o ascunzătoare în fiecare zonă a terariului în care aceasta să se poată retrage, dupa dorință.
Simularea ciclului zi-noapte se poate face cu ajutorul unui bec tip spot, pe un interval de 10-12 ore vara și 8-10 ore iarna. Este recomandată folosirea unei lămpi UV 10.0 care va ajuta la producerea vitaminei D3 pentru o mai bună asimilare a calciului în oase.
Temperatura optimă pe timpul zilei poate să varieze între 28-32 °C, cu o maximă de 38 °C iar noaptea poate să scadă până la 22 °C. Nivelul umidității relative a aerului poate să varieze între 70-80 %.
Ca substrat se poate folosi orice nu este dăunător animalului însă pentru ca acesta să se simtă mai comod și pentru a putea menține mai ușor umiditatea puteți folosi substratul de cocos.
Varanus doreanus este și un foarte bun înotător, de aceea vasul cu apă din terariu ar trebui să fie cât mai mare posibil, măcar atât de mare încât șopârla să se poată scufunda în totalitate. Apa din vas trebuie verificată și schimbată periodic deoarece varanii au obiceiul să defecheze în apă.

                                           

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Varanus doreanus - Blue Tailed Monitor | Familia Varanidae | Soparle