> Haplopelma albostriatum - Thai Zebra Tarantula | Tarantule | Nevertebrate

Teraristica Romania

Haplopelma albostriatum - Thai Zebra Tarantula
Tarantule
Scris de Robert Carst   

       

Fotografiile au fost preluate cu acordul autorului, Stefan Phalagorn Bergström.

http://www.facebook.com/Theraphosids.of.Southeast.Asia

 

  

Clasificare

Clasa Arachnida, Ordin Araneae, Subordin Mygalomorphae, Familie Theraphosidae, Subfamilie Ornithoctoninae, Genul: Haplopelma

       

Subspecii

Momentan nu există subspecii descrise.       

                             

Nume comun

Thai Zebra Tarantula     

   

Statut de conservare

Specia nu este inclusă pe listele IUCN sau pe anexele Convenției CITES.      

     

Areal de distribuție

Specia este originară din Thailanda, Cambodgia și Malaysia.     

 

Habitat

Haplopelma albostriatum este o specie fosorială, trăind în vizuini pe care și le construiește în solul pădurilor tropicale.  

  

Descriere specie

Haplopelma albostriatum este o specie fosorială, de dimensiuni medii, cu un temperament agresiv. Fiind o specie asiatică nu prezintă perișori urticanți. Tarantulele din această specie își petrec majoritatea timpului în vizuină. Numele speciei vine de la prefixul grecesc “albo”, ce înseamnă alb și latinescul “striatus” ce înseamnă linie. Haplopelma albostriatum are dungi albe pe fiecare picior și un model în zig-zag pe abdomen, acest desen de pe corp fiind cel care i-a adus speciei denumirea comună. Exemplarele sunt destul de sperioase și defensive. Există în cadrul speciei variații de culoare și dimensiuni, astfel exemplarele ce provin din partea estică a arealului (Laos, Cambodgia) sunt mai deschise la culoare, iar cele ce provin din partea vestică (nordul Thailandei) sunt mai închise la culoare și mai mari. Diferențele de colorit sunt vizibile mai ales la femelele adulte, cât timp tarantulele sunt juvenile este greu de observat o diferență între varietăți. Masculii varietății închise la culoare pastreaza colorația de juvenil până la năpârlirea de maturitate. La maturitate tarantulele din această specie ajung la 13-15 centimetri, cu mențiunea că cele aparținând varietății mai deschise la culoare sunt vizibil mai mici.

  

 

Hrănire

Hrănirea acestor tarantule nu ridică foarte mari probleme, orice tip de insecte fiind acceptate fără pretenții.       

  

Reproducere

Reproducerea acestei specii, ca și a celorlalte specii fosoriale, este puțin mai riscantă pentru că există riscul ca femela să confunde masculul cu o sursă de hrană. De aceea se poate utiliza un pahar de plastic sau un faunariu de dimeniuni reduse în care masculul să fie pus și lăsat în terariul femelei. Trebuie avut în vedere că dimensiunile exemplarelor acestei specii variază destul de mult de la individ la individ, astfel că este ceva mai dificil de apreciat dacă o femelă este adultă sau nu.

        

Terariu - amenajare și necesitați

Fiind o tarantulă fosorială, are nevoie de mai mult spațiu pe verticală decât pe orizontală, de asemenea și de un strat de 20 de centimetri de substrat pentru a-i permite tarantulei să își sape vizuinile caracteristice. Este recomandat ca atunci când un exemplar este introdus într-un terariu nou să îi fie săpat într-un colț un început de tunel, pe care tarantula îl va adânci și unde își va construi viitoarele galerii subterane. Temperatura din terariu trebuie să fie de 22–24 °C, iar umiditatea relativă a aerului trebuie să fie menținută în jurul valorii de 65%.         

 

Venin

Toate speciile de tarantule posedă venin. Deși acesta nu este foarte potent, mușcaturile nu sunt niciodată plăcute. De asemenea, ca oricare specie de tarantulă și Haplopelma albostriatum poate fi imprevizibilă și o mușcatură poate surveni oricând. Din aceste motive recomandăm atenție maximă când tarantula este hrănită, mutată sau când îi este curățat terariul. Nu recomandăm manipularea tarantulelor, mai ales pentru cei alergici la înțepături ale insectelor sau arahnidelor.

            

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Haplopelma albostriatum - Thai Zebra Tarantula | Tarantule | Nevertebrate