> Pregătirea incubatorului pentru ouăle de reptile | Generalități | Generalitati

Teraristica Romania

Pregătirea incubatorului pentru ouăle de reptile
Generalități
Scris de Valentin Nita   

  

incubator-exo-terra-1  incubator-exo-terra-2  zoomed-reptibator

  

Dezinfectarea incubatorului

În primul rând, în fiecare an incubatorul trebuie sterilizat la începerea sezonului. Pe parcursul anului precedent, incubatorul se infestează cu bacterii, ciuperci, tot felul de microorganisme nedorite. Pentru a-l dezinfecta putem folosi Cloramina B cumpărată de la farmacia umană, concentrația folosită fiind de zece pastile la un litru de apă. Soluția obținută se pulverizează în tot interiorul terariului și pe exteriorul și interiorul casoletelor pentru incubarea ouălor. După dezinfectare se poate șterge interiorul terariului cu o cârpă umedă, curată. Lăsați incubatorul deschis 24 de ore pentru a se usca și pentru a dispărea mirosul de cloramină. Casoletele trebuie clătite bine cu apă.

  

O soluție mai specializată pentru dezinfectare este F10®SC Biocare, produsă de http://www.healthandhygiene.co.za din Africa de Sud. Gama F10®SC Biocare cuprinde mai multe produse destinate uzului veterinar, pentru dezinfectarea suprafețelor și instrumentarului dar și produse pentru animale exotice, în special păsări și reptile. Cu produsul F10®SC Biocare se pot dezinfecta și terariile fără a clăti după dezinfectare, produsul nefiind toxic pentru reptile.

  

Se mai pot folosi pentru dezinfectare și produsele Ecocid S sau Instru Plus O2.

  

cloramina-b  ecocid-s  f10sc  instru-plus-o2

     

Pregătirea substratului pentru incubare

Cele mai des utilizate substraturi sunt vermiculita și perlitul. Vermiculita sau perlitul folosite pentru incubarea ouălor trebuie sterilizate la rândul lor, prin încălzirea în cuptor timp de 2-3 ore sau în cuptorul cu microunde timp de câteva minute, după o udare prealabilă.

  

Pentru incubare vermiculita se prepară prin udarea ei cu apă, în proporție egală ca greutate, vermiculită uscată și apă. Folosiți apă plată îmbuteliată, cea de robinet are o calitate scăzută și poate conține microorganisme. După ce puneți apa amestecați bine pentru omogenizarea apei cu toată vermiculita. După omogenizare, veți observa că dacă strângeți în mână vermiculita, aceasta rămâne ca un bulgăre care se fărâmă foarte ușor la atingere. Dacă nu rămâne în formă de bulgăre, e prea puțină apă. Dacă bulgărele se fărâmă mai greu, e prea multă apă. Puneți vermiculita în casolete, având grijă ca stratul de vermiculită să fie cam de două ori mai gros decât ouăle. Faceți o gaură de forma oului și așezați oul înăuntru având grijă ca acesta să fie îngropat pe jumătate în vermiculită.

  

Dacă utilizați perlit, acesta nu reține atât de multă apă precum vermiculita, așa că îl puteți îmbiba bine cu apă, îl lăsați o jumătate de oră după care scurgeți surplusul de apă.

  

În lipsa vermiculitei sau perlitului se poate folosi și nisip bine spălat sau pietriș mărunt. Ambele trebuie fierte sau încălzite la cuptor pentru dezinfectare. Ouăle se pot incuba la nevoie și în sphagnum moss sau fibră de cocos.

  

Introduceți casoletele cu substrat în incubator, setați incubatorul la temperatura dorită și lăsați-l la temperatura programată cu cel puțin 24 de ore înainte să introduceți ouăle în casolete, pentru ca totul să fie stabilizat la temperatura corectă.

 

vermiculita   perlit

Vermiculită                                                                   Perlit

  

 
Copierea si utilizarea articolelor si imaginilor pe alte pagini web este interzisa. © 2010-2013 Teraristica Romania

SEO Romania Promovat de Director Web Decoratiuni Addsite Push 2 Check ClickLink.ro Inscrie-te in TOP ! TOP-SITEURI - Cele mai vizitate siteuri astazi www.idesys.ro www.webforest.ro Royalty Free Images MyFreeCopyright.com Registered & Protected

 

jellyfish
jellyfish
jellyfish
jellyfish
Pregătirea incubatorului pentru ouăle de reptile | Generalități | Generalitati